Aqa-d.se

En blogg med fokus på design

På vår blogg får du läsa om design i allmänhet och i digital form i synnerhet. Vi har ingen koppling till sidans tidigare ägare Anders Qvick. Läs mer om oss och vilka vi är här.

Vilken slags design skriver vi om på vår blogg?

Det här är en blogg med fokus på design, och som helt gratis förmedlar nyttig information för både de som arbetar med design och för de som helt enkelt bara är intresserade av att lära sig mer. Mycket av vårt fokus handlar om design på nätet, så kallad webbdesign.

Vi ger dig bland annat svaren på vad en grafisk designer egentligen är. Du som vill jobba, eller redan arbetar, som webbdesigner får tips om hur mycket pengar du skulle kunna tjäna på ditt jobb i förhållande till vad du redan gör.

Detta och mycket mer är sådant vi bloggar om, och vi gör det helt gratis. Förhoppningsvis kan vi inspirera en och annan att exempelvis kanske bli en framtida webbdesigner. För en sådan finns det stora möjligheter till jobb enligt Arbetsförmedlingen.

En blogg med gratis information om design inom bland annat:

  • Webbdesign: utbildning och lön
  • Responsiv webbdesign
  • Grafisk design
  • UX design
  • Hur man skapar en snygg hemsida
  • Gratis alternativ till Photoshop

Nya Inlägg

UX-DESIGN: Användarvänlig webbdesign

Arbetet med webbplatsens eller applikationens UX-design oerhört viktig. Men vad är UX-design och hur påverkar det webbplatsen? Det och mycket mer går vi igenom i den här artikeln.

Vad är UX-design?

UX i UX-design står för “User Experience” och översätts till användarupplevelse på Svenska. UX-design är så mycket mer än bara formgivning. Det är en process med syftet att utveckla webbplatser eller applikationer till att bli såväl estetiskt tilltalande som användbara och funktionella.

UX-designern har användaren i fokus och önskar att användaren lätt och smidigt ska kunna navigera, hitta rätt information och få en så bra upplevelse av webbplatsen eller applikationen som möjligt.

Du behöver UX-design när du ska innovera nya digitala tjänster, förbättra användarupplevelsen hos en redan existerande tjänst, utveckla nya funktioner i befintliga miljöer och för att förstå målgrupper bättre.

UX-design är alla olika element som tillsammans skapar och formar den interna upplevelsen hos en användare när denne interagerar med en webbplats eller applikation. Man tänker igenom vilka behov användarna har och vilka krav det ställer på systemet.

Vidare fokuserar man på hur interaktionen mellan användare och system fungerar. Syftet är att skapa enkla, effektiva och relevanta upplevelser för användaren. Här kan du hitta fem hemsidor med genomtänkt UX-design att inspireras av.

Varför är UX-design viktigt?

UX-design är viktigt för att företaget ska få nöjdare kunder, kunna erbjuda träffsäkrare tjänster och öka sin lönsamhet. Idag är användarupplevelsen lika viktig som att själva produkten fungerar bra för att kunden ska bli nöjd, återvända och rekommendera er vidare.

På grund av den hårda konkurrensen riskerar produkter med sämre användarupplevelse att halka efter och till och med tappa kunder. Det är därför nödvändigt att lägga ned ordentligt med tid på UX-design för att slutprodukten ska bli så pass bra att kunderna stannar kvar på hemsidan och väljer just er.

6 steg i arbetet med UX-design

  1. Strategiskt arbete. Att förstå problemet samt att definiera affärsmålen
  2. Det undersöks vem användaren är och vad denne har för behov
  3. Krav och analys. Det skapas en informationsarkitektur baserat på resultaten av tidigare delar i processen.
  4. En definition av hur produkten i praktiken ska se ut och fungera.
  5. Kvalitetssäkring. Det säkerställs att produkten gör det den ska.
  6. Eftersom en designprocess ofta är upprepande behövs stegen i processen ofta upprepas.

En UX-designer är en typ av informationsarkitekt som tar fram de ramar som ska se till att användare av webbsidor och applikationer får det de behöver. UX-designern utgår från användarupplevelsen i designarbetet för att säkerställa att upplevelsen motsvarar användarens behov och förväntningar.

Hos Arbetsförmedlingen kan du läsa mer om vad det innebär att arbeta med UX-design som användbarhetsexpert.

4 steg för att öka användarvänligheten på din hemsida

  1. Mobilanpassa din hemsida. Se till att den fungerar lika bra oavsett om användaren sitter vid datorn som vid mobilen.
  2. Snabb uppladdning av sidan är viktig. Det är få saker som gör en användare lika irriterad som en webbsida som är seg. För att optimera hemsidans laddtid bör stora filer som bilder och filmer komprimeras.
  3. Hög kontrast mellan bokstäver och bakgrund. Läsbarheten på hemsidan blir bättre ju högre kontrasten mellan bokstäver och bakgrund är. Stora textblock gör att läsbarheten minskar. Därför är det bra att infoga luft mellan webbsidans alla element. Information ska vara lätt att överskåda.
  4. Fungerande länkar. Det är viktigt med fungerande länkar för att sidan ska ge ett professionellt intryck och fungera smidigt och ha en hög användarupplevelse.

För att på ett genomtänkt sätt öka användarupplevelsen och användarvänligheten på din hemsida är det en bra idé att kontakta en utbildad UX-designer. De erbjuder hjälp med UX-design så att du kan få en användarvänlig design.

Lön inom webbdesign 2021

Det finns olika faktorer som kan påverka vad du tjänar som webbdesigner. Här tittar vi närmare på hur lönerna egentligen ser ut idag, hur de skiljer sig åt och vad du själv kan göra för att förhandla upp din lön som webbdesigner.

Vad har någon som arbetar med webbdesign i lön?

En lön för någon som arbetar med webbdesign låg enligt Statistiska centralbyrån år 2020 i snitt på 38 600 kronor i månaden före skatt. Det är snittet för alla webbdesigners lön för de som arbetar med spel eller digitala medier, oavsett kön, utbildning, erfarenhet eller ansvarsområde.

Enligt fackförbundet Unionen finns det dock ett spann mellan 34 000 – 44 000 kronor i månaden som de flesta webbdesigners befinner sig inom. Det som oftast påverkar vilken lön du har är till exempel sådant som ditt arbetsinnehåll eller vilket område du är ansvarig för.

Så ser utsikterna ut för en bra lön inom webbdesign

Statistiken visar att män tjänar bättre än kvinnor. Männens genomsnittslön ligger på 39 200 kronor före skatt jämfört med kvinnornas 36 800 kronor. Det finns dock fler faktorer än kön som påverkar en webbdesigners lön. En hel del avgörs i lönesamtalen med din chef.

Vad som talar för en bra utveckling av webbdesigners löner är att det råder stor efterfrågan på yrket. Inte minst från de som är i behov av responsiv webbdesign. Det bedöms vara lätt att få jobb, vilket ger ett bättre förhandlingsläge när du anger dina löneanspråk.

 

Hur skiljer sig lön inom webbdesign mellan kvinnor och män?

Statistiska centralbyrån visar att kvinnor i åldern 25 – 34 år som jobbar med webbdesign i privat sektor har lägst lön, medan män i åldern 35 – 44 år tjänar mest. Det normala är att en lön för någon som jobbar med webbdesign befinner sig mellan 34 00 – 44 000 kronor i månaden före skatt.

Vad påverkar min lön inom webbdesign?

  • Utbildning
  • Erfarenhet
  • Arbetsinnehåll
  • Ansvarsområde
  • Arbetsmarknadens efterfrågan

Hur kan jag påverka min lön om jag jobbar med webbdesign?

De främsta möjligheterna att påverka din lön för webbdesign är i löneförhandlingarna med din chef. Det sker främst när du byter arbetsgivare eller om du får nya arbetsuppgifter. Ofta har man också ett medarbetarsamtal en gång om året där möjlighet finns till löneförhandling.

Att ta på sig fler eller mer utmanande arbetsuppgifter kan vara ett sätt att förhandla upp din lön som webbdesigner. Det är också viktigt att du sätter upp mål tillsammans med din chef, både för dig själv och för företaget, och att du ser till att också nå dem. Dina resultat är kanske ditt bästa argument i ett lönesamtal.

Inom webbdesign finns det också en hel del möjligheter till kompetensutveckling i form av utbildning. Fortbildning är också alltid ett bra argument för att förhandla upp din lön då du kan använda kunskapen för att också ta ett större ansvar.

Grafisk design

Grafisk design har blivit allt viktigare i takt med att företag behöver sticka ut allt mer på webben. Men vad är grafisk design och när används grafisk design egentligen? Här få du en grundläggande introduktion till ämnet.

Vad är grafisk design?

Grafisk design är inte bara det estetiska på webbsidan, det är funktion och information. En del inom grafisk design är responsiv webbdesign och handlar om olika sätt att applicera design inom hemsidor eller appar.

När det kommer till grafisk design handlar det även om analys. För att kunna marknadsföra en produkt eller hemsida krävs det att kunna förstå exempelvis en viss målgrupp. Olika målgrupper har olika preferenser när det  kommer till formgivning och budskap.

Grafisk design spelar en stor roll när det kommer till att formge bilder, färger och information. Även visuella symboler och kulturella aspekter är en del av grafisk formgivning. Därför finns det specialister inom grafisk design som arbetar även med webbdesign.

Varför är grafisk design viktigt?

Grafisk design inom webbdesign är viktigt för att kunna sprida information, utforma erbjudanden och nå rätt målgrupp. Arbetar du med grafisk design är ditt arbete att skapa rätt visuella budskap och paketera informationen både estetiskt tilltalande såväl som med ord.

Genom att anlita en grafisk designer kan företag kommunicera på rätt sätt med alla målgrupper. För en grafisk designer kan det innebär att analysera även vart företag kan hitta sina kunder i olika medier. På så sätt ökar företagets exponering och det går att öka försäljningen.

När används grafisk design?

  1. Grafisk design används på webbsidor.
  2. Nyhetsbrev och reklamutskick.
  3. Vid design av annonser.
  4. Design av appar.
  5. Visuell kommunikation som filmer och bilder.

Grafisk design används inte bara inom webbdesign. Det kan handla om tryckt media och kan användas även vid utformade tryckta annonser. Eftersom onlinehandeln ökar är det viktigt för företag som vill synas på internet. En snygg design är viktig när visuella intryck kommer in i bilden.

Grafisk design är viktigt för varumärket

Grafisk design är avgörande för att skapa ett trovärdigt varumärke. En grafisk designer kan kombinera olika element som färger, symboler, typsnitt och förstå hur mottagaren reagerar. Det innebär att det visuella inte provocerar utan ger ett trovärdig intryck.

Inom webbdesign och grafisk design är det viktigt att varumärket är trovärdigt. Uppfattas ett företag som provocerande eller direkt bryter mot diskrimineringsgrunderna kan det bli mycket negativt för företaget.

Rätt grafisk design gör också att konsumenter kommer ihåg ditt varumärke och relaterar till det. Företag som Nike “Just Do It” har en grafisk design och ett budskap som kunder direkt associerar med företaget. Namnet behöver inte ens skrivas ut.

5 alternativ för utbildning inom webbdesign [2021]

Utbildningar inom webbdesign kan läsas på många olika sätt och innehålla många olika delar. Från avancerade universitetsstudier på flera år till enstaka kurser som du kan gå några timmar online. Här får du en presentation över hur du kan bli webbdesigner på distans och på olika orter.

1.    Webbdesignutbildning på högskola- program

  • Webbprogrammering vid Blekinge tekniska högskola, 120 högskolepoäng. Välj på distans eller på plats i Karlskrona. BTH rankas högt bland IT-utbildningar och du får en gedigen utbildning i webbdesign.
  • Webbprogrammerare vid Linneuniversitetet, 120 högskolepoäng. Du kan läsa på campus i Kalmar/Växjö eller på distans.
  • Digital design vid Högskolan i Kristianstad, 180 högskolepoäng. Här får du en djupdykning i design och du kan även läsa på distans.

120 högskolepoäng motsvarar två års heltidsstudier och 180 högskolepoäng 3 år. Efter examen kan du läsa vidare till en master eller magister. Utbildning i webbdesign vid högskola och universitet innehåller mer teoretiska delar än andra alternativ.

2.    Webbdesign på distans – tre alternativ

  • Webbdesigner-utbildning vid Högskolan Väst, 60 högskolepoäng på distans. En kortare utbildning med fokus på webbdesign som du kan läsa helt på distans.
  • Webbutveckling NTI-Skolan distans. Komvuxutbildning på distans där du kan läsa steg 1 till 3. Du kan välja att läsa på heltid eller deltid.
  • Webbutveckling 1 genom Hermods. En vuxenutbildning på grundnivå. Välj heltid eller deltid på distans.

Komvux och vuxenutbildning har ofta flexibla starter vilket gör att du kan kombinera med ditt ordinarie arbete. Både högskola, Komvux och vuxenutbildning är CSN-berättigade. För dig som är helt nybörjare inom webbdesign kan en flexibel grundkurs vara det bästa alternativet.

3.    Webbdesignutbildning i Göteborg

  • UX-designer vid IT-högskolan i Göteborg, en tvåårig Yrkeshögskoleutbildning där du lär dig webbdesign med fokus på användarvänlighet.
  • Webbutvecklare vid Yrgo i Göteborg, under två år läser du en Yrkeshögskoleutbildning med fokus på programmering.
  • Webbutvecklare inom E-handel vid Medieinstitutet i Göteborg. Här får du lära dig webbdesign med fokus på E-handel.

Väljer du utbildning i webbdesign i Göteborg genom en Yrkeshögskola är du CSN-berättigad. Det ingår även praktik vilket gör att du får in en fot i branschen snabbare. Enligt Arbetsförmedlingen är framtidsutsikterna goda för webbdesigners.

4.    Webbdesignutbildning i Stockholm

  • Frontend/App Developer, en webbdesignutbildning i Stockholm hos Change på 2-2,5 år. Här får du lära dig mycket om responsiv webbdesign och utveckling.
  • Webbutvecklare .NET CMS i Stockholm vid Nackademin. En tvåårig utbildning i webbdesign med mer komplexa inslag av kodning.
  • Front End Developer, KYH i Stockholm har en utbildning på 2 år där du får lära dig avancerad webbdesign. Här ingår också projektmetodik.

Fördelar med att utbildning i webbdesign i Stockholm är att du har nära till många företag som söker efter utbildade medarbetare. Utbildningar hos privata utbildningsanordnare görs i regel i samarbete med företag.

5.    Webbdesignkurser online & gratis

  • FreeCodeCamp erbjuder en kurs online, gratis i webbdesign och mycket mer. Det finns mängder med videokurser att välja på.
  • WebFlow University har kurser i webbdesign online gratis. Det är en onlineplattform där du lär dig Webflow och CMS med hjälp av videolektioner.
  • OpenClassrooms har webbdesignkurser online och gratis. Där lär du dig praktiskt bygga webbsidor med HTML och CSS genom introduktionskurs.

Att gå en kurs i webbdesign online, gratis kan vara ett bra sätt att komma igång. Du lär dig i din egen takt och det är också ett bra sätt att fräsch upp befintliga kunskaper. Genom att lära dig grunderna i olika programmeringsspråk kan du också hitta din nisch.

5 snygga hemsidor att inspireras av

När man ska skapa en hemsida kan det vara svårt att veta var man ska börja. Man behöver helt enkelt hitta inspiration för att komma igång. I den här artikeln hittar du fem snygga hemsidor som du kan inspireras av.

1.   Block Rage

Block Rage är både en hemsida och ett spel. Designmässigt har man valt att utnyttja den åttio- och nittiotalsnostalgi som varit på tapeten ett tag. Hollywood förflyttar oss till åttiotalet i serier som Stranger Things. Block Rage anspelar på samma epok genom att göra ett spel som påminner om Tetris.

Skaparna av Block Rage lyckas dessutom på ett snyggt sätt koppla samman nutid och dåtid. En klurig lösning med QR-kod låter din smartphone både se ut och fungera som en dåtida handkontroll. Det är inte bara spelformatet som andas åttio-, eller tidigt nittiotal. I bakgrunden ses VHS-filmer, floppydisketter och gamla TV-spel.

Block Rage är alltså inte bara en snygg och genomtänkt hemsida, utan även ett spel som för en stund låter oss vältra i den tid som flytt.

Du kan besöka Block Rage här: https://www.blockrage.pgs-soft.com/

2.   Bruno Simon

Bruno Simons portfolio är en hemsida som tycks vara själva definitionen av att “tänka utanför boxen”. Du navigerar runt på sidan med en radiostyrd bil. Med bilens hjälp kan du hitta allt som hör hemma i en portfolio. Känner du för det, kan du ta bilen till sidans lekpark för lite bowling.

Att Bruno Simon arbetar som webbutvecklare överraskar nog inte någon som besöker hans hemsida. För att bygga hemsidor som hamnar på topplistor behöver du precis som Bruno Simon ha koll på grafisk design. Du kan läsa mer om vad grafisk design är här.

Besök Bruno Simons portfolio här: https://www.bruno-simon.com/

3.   The year of Greta

Hemsidan “The year of Greta” är en tidslinje över hur Greta Thunberg blev den kraftfulla ikon hon är idag. Det är inte bara informationen som kretsar kring Greta, utan även hela sidans grafiska design. I dess center ser vi en avskalad vit bild av henne.

Bilden leder tankarna till det antika Greklands statyer. Greta framstår snarast som en superhjälte i mjukisbyxor. The year of Greta är över huvud taget en minimalistisk och avskalad sida. Utöver den statyettliknande Greta är tidslinjen som kretsar kring henne sidans enda innehåll.

Det minimalistiska till trots förmedlar hemsidan värme, tack vare det mossgröna färgvalet. Du kan besöka The Year of Greta här: https://www.theyearofgreta.com/

4.   Colonization of Mars

Colonization of Mars är en hemsida som utseendemässigt är allt annat än nostalgisk. Ledorden är här modern minimalism. Allt överflödig information, infografik och bilder har skalats bort. Kvar blir ett snyggt skelett av information, som vi tar del av genom interaktiv infografik och stilrena bilder.

Utseendet på hemsidan är lika modernt som dess innehåll. Colonization of Mars är en hemsida som lär dig allt du behöver veta om Mars, rymdresor och vår planet Jorden. Allt du behöver för att inte behöva killgissa dig genom ett samtal om kolonisering av Mars.

Du kan besöka Colonization of Mars här: https://www.mars-colony.life/


5.   USAF ECHO

USAF ECHO är en hemsida som ger begreppet futuristisk design ett ansikte. Det är en hemsida skapad av 3D-grafik med hög prestanda. USAF ECHO är inte så mycket hemsida som det är ett spel, där den snygga grafiken skapar en såväl engagerande som interaktiv upplevelse för dig som användare.

USAF ECHO är en hemsida där du som användare får utmaningar där du övar upp färdigheter som fokus, lugn, träffsäkerhet och reaktionstid. Hemsidan är skapad av det amerikanska flygvapnet och förkortningen USAF ECHO står för United States Air Force Enhanced Cognitive Human Ops.

Du kan besöka USAF ECHO här: https://www.airforceecho.com/

Pris för Photoshop: Så mycket kostar Photoshop 2021 

Photoshop innebär stora möjligheter för den som är intresserad av bildredigering. Men vad kostar egentligen Photoshop? Och vad finns det för olika program och betalningsplaner? Det tar vi reda på i den här artikeln.

Hur mycket kostar Photoshop?

Adobe Photoshop som fristående program kostar 240 kronor i månaden. Det finns dock en lightversion (Photography Plan) med plats för 20 GB som kostar 120 kronor i månaden istället. Om du är lärare eller student 2021 kan du få 65 procent rabatt för Creative Cloud inklusive Photoshop.

Precis som med de flesta program inom Adobe kan du dock prova Photoshop under en gratis testperiod där du kostnadsfritt under vanligtvis en vecka kan få testa programmet i fråga. Därefter får du bestämma dig om du vill teckna en prenumeration.

Photoshop erbjuder också en del appar för mobiltelefoner, till exempel Photoshop Express och Photoshop Camera, som inte kostar någonting. Det är enklare bildredigeringsprogram för lite enklare bilder för sociala medier.

5 olika program inom Photoshop och vad de kostar

1. Adobe Photoshop som fristående program

Adobe Photoshop är en del av Creative Cloud, men går att köpa fristående som ett enskilt program för 240 kronor i månaden. Då får du tillgång till alla verktyg du behöver för att redigera foton och skapa egna montage. Programmet har också stor potential inom animering och grafisk design.

2. Photoshop Lightroom

Photoshop Lightroom är det enklaste bildredigeringsprogrammet att välja bland, och kostar 120 kronor i månaden. Molnlagringen har en begränsning på 20 GB och och innebär att du kommer åt dina bilder både via dator och Ipad. Programmet erjuder användarvänliga förinställningar och lämpar sig för nybörjare.

3. Photoshop Express

Photoshop Express är mobilappen som du inte behöver oroa dig för hur mycket den kostar. Det här programmet är nämligen gratis. Photoshop Express är ett snabbt och bra program för att redigera lite enklare bilder att använda för framför allt sociala medier.

4. Photoshop Camera

Även Photoshop Camera är en app som inte väcker frågan om vad det kostar. Photoshop Camera är kostnadsfritt och fungerar både till iOS och Android. Det är framför allt ett lekfullt program med roliga filter och effekter som berikar bilderna du tar med din kamera.

5. Alla program inom Creative Cloud

Paketpriset för alla program, inklusive Photoshop, inom Creative Cloud kostar 540 kronor i månaden. Totalt ingår över 20 program, bland annat populära InDesign och Premiere Pro. Paketet innebär en förlängning av Photoshops möjligheter och ett smörgåsbord för alla inom grafisk design.

Vad är Photoshop?

Photoshop är ett bildredigeringsprogram som används av bland annat professionella fotografer och webbdesigner. Det är utvecklat av det amerikanska programvaruföretaget Adobe och fungerar till både Microsoft Windows, Mac och Ipad.

Idag har Photoshop miljoner användare och prenumeranter världen över. Det som många uppskattar med Photoshop är möjligheten att redigera bilder i “lager”, det vill säga att justera olika delar av samma bild utan att helheten påverkas.

Att kunna hantera Photoshop kan vara fördelaktigt för dig om du söker jobb inom IT eller webbdesign. En sökning på “Photoshop” på Arbetsförmedlingen visar att det finns stor efterfrågan på sådan kompetens. Dessutom är det en egenskap du kan trycka på när du ska ange löneanspråk som webbdesigner.

Gratis alternativ till Photoshop

Ibland kanske man inte känner för att betala för Photoshop. Då saknas det knappast alternativ att ladda ner på nätet. I den här artikeln listar vi fem av de absolut bästa gratisalternativen till fotoprogrammet Photoshop.

Finns det gratis alternativ till Photoshop?

Gratis alternativ till Photoshop är bland annat GIMP, Crello, Pixlr X, Paint.NET och Krita. De flesta alternativen är idag tillgängliga för Window, Mac och Linux och används direkt i webbläsaren och innehåller effektiva och flexibla redigeringsverktyg.

Många av de gratis alternativ som finns till Photoshop ger dig samma förutsättningar för att kunna redigera bilder som betaltjänsten. Även de program som inte kostar någonting kan med andra ord ge dig värdefull redigeringskompetens som ofta efterfrågas på arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingen.

5 gratis alternativ till Photoshop

1. GIMP

GIMP är kanske det främsta alternativet till Photoshop som är gratis. I alla fall om man är ute efter ett program som kan hantera samma filformat som Photoshop, exempelvis GIF, JPEG, PNG och TIFF. Dessutom är GIMP tillgängligt för Windows, Mac och nu även Linux.

2. Crello

Crello utmärker sig för att vara ett väldigt effektivt fotoprogram. Här kan du använda lätthanterliga och färdiga mallar som gör det väldigt bekvämt att redigera dina bilder. Gratisversionen är emellertid begränsad. Det går att köpa loss samtliga funktioner med ett abonnemang.

3. Pixlr X

Pixlr X är uppföljaren till den tidigare succén Pixlr Editor. Programmet används online direkt i webbläsaren, vilket gör den tillgänglig för många grafiska designer och fotografer. Funktionen Auto-Fix tool är en gåva som gör fotoprogrammet enkelt att hantera även för nybörjare.

4. Paint.NET

Paint.NET var usprungligen tänkt att vara en mer sofistikerad variant av gratisprogrammet Paint som följer med varje Windows-dator. Det har utvecklats till att bli ett av de mer populära gratisalternativen till Photoshop. En uppskattad egenskap är att man kan jobba med flera bilder samtidigt.

5. Krita

Den som är ute efter lite mer flexibilitet kommer att älska Krita. Det går dessutom att importera nya “penslar” och andra verktyg som inte redan finns i programmet från början. Du kan dessutom skapa genvägar för alla verktyg, vilket gör det lätt att operera programmet.

Responsiv webbdesign för nybörjaren

Responsiv webbdesign blir allt viktigare om du har en hemsida, e-handel eller blogg. Men vad innebär en responsiv hemsida? Varför är det så viktigt att kunna responsiv webbdesign? Här kan du fördjupa dig i ämnet.

Vad är responsiv webbdesign?

Responsiv webbdesign innebär att webbsidan fungerar lika bra i mobilen och på plattor som när du använder en dator för att surfa. Layouten på webbsidan anpassar sig automatiskt efter skärmstorlek. Det gäller bilder, kolumner, text och funktioner som automatiskt skalas efter fönsterbredd.

När en webbsida är responsiv kommer besökaren få anpassad information utefter skärmstorlek. Det gör att sidorna blir lika lätta att navigera oavsett om det är en mobiltelefon eller dator som besökaren använder. Utbildningar till  webbdesigner innehåller till viss del att lära sig göra responsiva sidor.

Vilka fördelar har en responsiv webbdesign?

  • Google rankar sidor med responsiv webbdesign högre.
  • Över 95% av alla som surfar i Sverige använder sig av Google.
  • Största delen av trafiken till annonser kommer från mobilanvändare.
  • Ungefär hälften av alla sökningar görs i mobila enheter.
  • En besökare stannar kvar på hemsidan i större utsträckning om sidan är responsiv.
  • Har du en webbutik ökar chanserna till sälj med responsiv sida.

Eftersom Google är den sökmotor som används mest och Google premierar responsiva webbsidor är det viktigt att satsa på responsiv webbdesign. Oavsett om du har en webbshop eller vill att besökare ska läsa dina blogginlägg blir det viktigt att dina sida fungerar lika bra oavsett enhet besökaren använder.

Vad innebär responsiv webbdesign rent praktiskt?

Responsiv webbdesign kan göras med flera olika tekniker och med olika programmeringsspråk . Den vanligaste kallas fluid grids som står för flytande rutnät. Fluid grids gör det möjligt att ange olika sektioner och kolumner i procent men med relativt värde.

Det går också att använda exempelvis Javascript för fluid images. Då är det dimensioner som går att styra genom att ange relativa enheter. Javascript är ett programmeringsspråk som används ofta inom responsiv webbdesign. Vissa  myndigheter har krav på viss responsivitet.

CSS och då framför allt CSS3 för mediaförfrågningar är ett annat sätt att skapa responsiva webbsidor. Då är det enheten, klienten som begär olika regler utifrån enhetens egenskaper. Framför allt när det kommer till bredden som visas på skärmen.

Vilken skillnad gör responsiv webbdesign?

  1. Responsiv webbdesign gör sidan lätt att navigera oavsett enhet.
  2. Ett företag som har en responsiv sida framstår som mer tillgänglig.
  3. Menyer och innehåll syns även om besökaren använder en mindre skärm.
  4. Det går att anpassa innehållet efter besökarens enhet.

Responsiv webbdesign underlättar för besökaren eftersom webbsidan anpassar sig efter besökarens enhet. Det kan vara att stora textstycken döljs vid mindre skärm och det är lätt att klicka sig vidare till länkar som är tydliga och synliga.

Upplevelsen som responsiv webbdesign ger besökaren gör att de stannar kvar på sidan. Det bidrar till ökade annonsintäkter och ökad försäljning i längden. Responsiv webbdesign kräver en hel del kunskaper i kodning och även UX-design.

Tutorial Youtube

https://www.www.youtube.com/watch?v=FazgJVnrVuI